Voor liefhebbers van kunst en cultuur is Zwolle een aantrekkelijke stad om te bezoeken. De Hanzestede beschikt over vele musea over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het herbergt zelfs het Sinterklaasmuseum dat jaarlijks door vele gezinnen met kinderen wordt bezocht.

Het Stedelijk Museum Sassenpoort

Het Stedelijk Museum Sassenpoort biedt een ruim overzicht van de culturele geschiedenis van de regio Zwolle. Het gebouw waarin het museum is gehuisvest bestaat uit twee delen, een oud en een nieuw gedeelte. Het Drostehuis dateert uit de achttiende eeuw en biedt plaats aan een vaste collectie. In het nieuwe gedeel van het stadsmuseum worden wisselende tentoonstellingen georganiseerd. Het Stedelijk Museum bidt ook nog plaats aan een auditorium en aan een gezellig museumcafé.

De Fundatie

Museum de Fundatie vind je tegenover theater Odeon en het filmtheater Fraterhuis. In de Fundatie is er plaats voor een waardevolle collectie beeldende kunst en wisselende tentoonstellingen. Kasteel Nijenhuis in Heino maakt ook deel uit van de Fundatie of het Paleis aan de Blijmarkt zoals dit museum vaak wordt genoemd.

Museum Sassenpoort

Geïnteresseerde toeristen kunnen tijdens de zomermaanden iedere woensdagnamiddag en zaterdag deze historische Sassenpoort bezoeken. Daar leer je met foto’s en teksten de geschiedenis van Zwolle, maak je uitgebreid kennis met de andere vestingwerken en met de Sassenpoort zelf.

Landgoed Anningahof

Het Landgoed Anningahof is een beeldenpark aan de stadsrand. Men toont er een wisselende beeldencollectie met verschillende stijlen, materialen en grootte. Op die manier maak je er kennis met de ontwikkeling van de (hedendaagse) Nederlandse beeldhouwkunst. Naast het werk van wereldbekende kunstenaars is er in het Anningahof ook plaats voor het werk van veelbelovende jonge kunstenaars en zelfs voor experimentele kunst. Hou er zeker rekening mee dat het Landgoed Anningahof tijdens de wintermaanden haar deuren sluit.

Het Sinterklaasmuseum

Zwolle heeft een heus Sinterklaasmuseum binnen zijn stadsgrenzen. Je vindt dit museum aan Assendorperstraat. Zoals zijn naam het al laat vermoeden staat dit museum volledig in het teken van Sinterklaas en de Sinterklaastraditie.

Museum het Vrouwenhuis

Dit particulier museum bevindt zich onder het monument de Peperbus. Oorspronkelijk was het een opvanghuis voor alleenstaande, bejaarde vrouwen die tot de hervormde kerk behoorde. In 1987 werd op het gelijkvloers een heus museum ingericht dat je alleen op afspraak kunt bezoeken. In het museum maak je kennis met de meest opvallende interieurs van 1680 tot 1980.

Doen en proeven in het bakkerijmuseum

In het historische centrum van Medemblik vind je het bakkerijmuseum “De oude bakkerij”. In de geur van verse koek proef je u de authenciteit van vroeger. De bakkers demonstreren alle facetten van het ambacht, terwijl kinderen alle dagen doorlopend vele oude bakkerstechnieken kunnen aanleren. Voor groot en klein is dit bakkerijmuseum ‘De Oude Bakkerij’ een feest van lekkernijen. Hier proef je dagelijks de heerlijke geur van vers koek-, marsepein-, chocolade- en andere demonstraties. Je krijgt er allerlei baktechnieken te zien die nergens anders worden getoond. Dit wordt dan ook terecht het ‘Lekkerste Museum van Nederland’ genoemd.