Een weekeindje Zwolle is zoveel meer dan winkelen en genieten van zijn rijke geschiedenis met vele historisch waardevolle gebouwen en monumenten. Zwolle is ook interessant voor wandelliefhebbers. Je maakt er prachtige wandelingen langs de uitstekend aangelegde, bewegwijzerde en onderhouden wandelroutes. Die brengen je langs de ongerepte natuur, typisch kleine dorpjes en de mooiste parken van de provincie Overijssel. Kortom, hou je van rust midden de natuur? Haal dan je beste wandelschoenen van onder het stof en geniet van deze Hanzestede en omgeving.

Wandelen in en rond Zwolle

Met het uitgestrekte wandelnetwerk Zwolle-IJsseldelta beschikt de regio Zwolle over alle soorten wandelingen. Enkelen op maat van jonge gezinnen met kinderen. Alle routes brengen je langs de boeiendste bezienswaardigheden, pittoreske kleine dorpjes, parken en imposante dijken met een prachtig panorama over het unieke polder- en deltalandschap.

Het Engelse Werk

Heb je het meer voor de regio rond Zwolle? Dan is deze wandeling je op het lijf geschreven. Het Engelse Werk is het grootste én het mooiste park van de regio. Het werd aangelegd in typisch romantische Engelse landschapsstijl en dateert uit 1830. Je maakt deze wandeling bij voorkeur onder leiding van een gids.

Stadswandeling Zwolle

Het historische stadscentrum ontdek je best onder leiding van een ervaren stadsgids. Die leert je alles over de geschiedenis van de stad. Deze stadswandeling brengt je langs de Onze Lieve Vrouwe Basiliek met Peperbustoren, de enige nog overgebleven stadspoort van Zwolle, de ruim 600 jaar oude Sassenpoort, de talloze historische gevels en bouwstijlen. Monumenten zoals de Schepenzaal en de Grote- of Sint- Michaëlskerk kun je dan zelfs van binnen bezichtigen.

Hanzestadswandeling

Deze Hanzestadswandeling laat je met volle teugen genieten van het de rijke geschiedenis van Zwolle met zijn vele waardevolle gebouwen met hun zeldzame tegelgevels, de Sassenpoort, de monumentale koopmanswoningen, de stervormige gracht en de vele binnentuinen. Je maakt ook kennis met alle bijzondere bezienswaardigheden uit de glorietijd van de Hanzesteden. Om van je sportieve inspanningen te bekomen zijn er de vele gezellige terrasjes met een geweldig uitzicht over de stad of midden de rust van de mini-dorpjes.

Herman Brood wandelroute

In Zwolle is musicus en schilder Herman Brood nooit veraf. Het is niet voor niets de stad van Brood. Langs deze populaire wandelroute leer je alle plaatsen kennen die een hoofdrol speelden in het leven van deze veelzijdige kunstenaar. De ‘Brood’ wandeling start op het Grote Kerkplein vlak bij het Zwolse Balletjeshuis. Maak uitgebreid kennis met de typische sfeer uit de Sixties, met de voormalige Handelsdagschool HBS-A, met de plek waar het eethuisje ‘de Spinne’ was gevestigd en met IJssalon Van Akker, evenveel belangrijke plaatsen uit Broods jeugd. Van hieruit gaat het langs het Sesjuntheater, het toenmalig Provinciaal Overijssels Museum (POM) en het natuurmuseum (nu Stedelijk Museum). De bekende Tigerclub Suisse en het ‘Broodmuseum’ maken deze boeiende wandeling compleet.

NS-wandeling Wezep-Zwolle

Met zowel een bos- als een heide-, een open- als een typisch rivierlandschap is dit de wandeling met de meeste afwisseling. Via de Wezepsche Heide en het schilderachtige Hanzestadje Hattem sta je in hartje Zwolle. Daar wacht je een lekker hapje en een verfrissend drankje op een van de vele terrassen.