In deze Hanzestede valt er niet alleen veel te ontdekken en te bezichtigen, maar zeker ook heel wat te doen. Zwolle is dan ook een uitstekende bestemming voor een actieve vakantie. Naast boeiende wandelingen kun je er shoppen in authentieke winkeltjes en hippe concept-stores, je uitleven in attractieve water- en pretparken, dierenparken bezoeken, een stadstour of boottocht maken en genieten van een bruisend nachtleven. Zwolle is zowaar een paradijs voor shoppingfanaten. Het winkelcentrum bevindt zich langs de Diezerstraat, de Luttekestraat, de Melkmarkt en rond de Oude Vismarkt. Dé winkelstraat is de Sassenstraat. Die staat zelfs in de top tien van de meest aangenaame winkelstraten van Nederland. Naast de vele exclusieve kledingzaken en boetiekjes bevinden zich sfeervolle cafés en koffiehuisjes. Zo is kledingzaak Zara gevestigd in de voormalige bibliotheek van Zwolle. Verderop richting binnenstand maak je kennis met het Canadese Hudson’s Bay en ook op de Grote Markt staat de ene winkel naast de andere. Hippe stores zoals Moonloft en Kootur of conceptstores en Pistache en Soort van Winkel spreken vooral jongeren aan. Unieke boetieks, vintage winkels en design shops vind je vooral in de Luttekesstraat en op de Melkmarkt. Vergeet zeker boekhandel Waanders in de Broeren niet te bezoeken. De mooiste boekenshop van Nederland is gevestigd in een middeleeuwse kerk waar je naast winkelen ook volop kunt genieten van concerten, tentoonstellingen en… van lekker eten en drinken. Alle winkels in de binnenstad zijn zondags geopend en donderdagavond is de vaste koopavond in Zwolle. De Grote Markt, de Melkmarkt en de Nieuwe Markt zijn evenveel plaatsen waar lekkerbekken culinair kunnen genieten in de vele gezellige restaurants, eettentjes, lunchrooms of (bruine) cafés. En dan zijn er nog de vele gezellige terrassen met een prachtig uitzicht over de stad. Groot en klein komen zeker aan hun trekken in de vele water- en attractieparken en in de schitterend aangelegde natuurparken. Voor muziekliefhebbers zijn er de vele concerten en shows en kunstliefhebbers genieten van de meest uiteenlopende tentoonstellingen. En wat dacht je van een romantisch boottochtje om de stad te ontdekken?

Activiteiten

De vele wandel- en fietsroutes en sportieve organisaties zijn een andere aantrekkingspool van Zwolle. Naast een uitgebreid wandelnetwerk beschikt je er over vele fietsmogelijkheden langs goed onderhouden en bewegwijzerde fietsroutes die zowel de mooiste plekjes in het stadscentrum als de ongerepte natuur in de regio aandoen.

Theater in Zwolle

Met schouwburg Odeon en Theater De Spiegel beschikt artistiek Zwolle over twee actieve theaters. Samen vormen ze de Zwolse Theaters. De Spiegel, veruit het grootste theater van de stad, zet regelmatig grote namen op zijn goed gevuld programma. Maar ook grootschalige musicals en opera’s komen er regelmatig aan bod. Odeon richt zich op intiemere voorstellingen en wil in de eerste plaats een spingplank zijn voor minder bekende artiesten. Schouwburg Odeon of het Zwolse huis van theater dateert uit het begin van de negentiende eeuw. Ondanks vele verbouwingen en renovaties bleef de Hemminkzaal of de schouwburgzaal ongewijzigd. Ze staat dan ook op de lijst van officieel erkende Rijksmonumenten. In 2006 kwam er een nieuwe theaterzaal met voldoende ruimte voor het opvoeren van musicals, opera’s, balletten en andere grote shows. Maar ook minder bekend talent krijgt er voldoende kansen. Theaterzaal De Spiegel ademt weer gezelligheid uit. Als enigste theater van Nederland is het uitgerust met een uniek beweegbaar plafond wat de akoestiek hoorbaar ten goede komt. De Spiegel biedt plaats aan 850 cultuurfans. Met het plafond in zijn hoogste stand zijn het er 1000.

Kinderactiviteiten

Zwolle is zeker een kindvriendelijke stad met boeiende attractieparken, een zoo en vele speelboerderijen. Een van de topattracties is de Wildlands Adventure Zoo in het vlak bij gelegen Emmen. Vanuit een boot bewonder je jonge olifanten spelend in het riet aan de rivier. Krijsende exotische vogels zorgen voor een oorverdovend lawaai en apen slingeren zich van boom tot boom. Hier sta je midden de jungle. Een ander attractiepark dat ieders aandacht trekt, is het Attractie- en Vakantiepark Slagharen. Je trekt er van het ruige wilde westen naar Mexico. Vier uitbundig carnaval in old New Orleans en gaat samen met goudzoekers op stap in Yellowstone. In Dinoland spelen kinderen tot 14 jaar midden de dino’s. Doepark Nootenhof een de Goortseweg is de plaats to be voor kinderen. Ze leren er spelenderwijs over de natuur. Er is een blotevoetenbad, een waterspeeltuin en tal van boeiende speurtochten. Zijn je kids gek op het ontdekken van nieuwe dingen? Dan is de Ontdekhoek Zwolle zeker iets voor hen. Je leert er ondermeer hoe van aardappelen chips wordt gemaakt. Zelf maakt je er lekker geurende zeepjes. De ontdekhoek is gevestigd in een van de gebouwen van de Windesheim hogeschool.

Uitgaan

Zwolle kent ook een bruisend nachtleven. Je danst in luiddruchtige disco’s, en ontmoet vrienden of kennissen in bars en kroegen van allerlei slag. Zwolle by night is best aantrekkelijk en boeiend. De exclusieve en gezellige shotbar Shotto is een echte belevenis. Liquid Chefs mixen en shaken je favoriete smaken en ingrediënten tot heerlijke shots, ieder uur opnieuw. Je kiest er tussen meer dan 150 shots in alle denkbare kleuren en smaken en je danst op de onvergetelijke hits van de jaren 80 tot nu.

Stadsstrand

In navolging van Amsterdam, Parijs, Barcelona en Berlijn heeft nu ook Zwolle zijn eigen stadsstrand langs op het Rodeplein langs de Zwolse Gracht. Het strand opent dit jaar op 1 mei en loopt tot eind oktober 2019. Het witte zandstrad met exotische palmbomen beschikt over een heuse beachclub met alles erop en eraan. Je geniet van een heerlijke BBQ, van eten aan het kampvuur en van talrijke tentoonstellingen en optredens. De initiatiefnemers koesteren vergevorderde plannen voor een mega outdoor bioscoop.