Het Engelse Werk in Zwolle

Samen met het Spoolderbos vormt het Engelse Werk in Zwolle een groot aaneengesloten stadspark aan de rand van de Hazestede. Het dateert uit de zestiende eeuw en ontstond uit een verdedigingswerk langs de IJssel. Pas in de negentiende eeuw werd het groene gebied ingericht als openbaar wandelpark. Het Spoolderbos werd tijdens de jaren tachtig 1980 aangelegd op voormalige landbouwgronden en doet nu dus dienst als stadspark. Het Engelse Werk is de gedroomde omgeving voor iedereen die wil wandelen en van de natuur genieten.

Wandelingen voor iedereen

Het Engelse Werk telt meerdere wandelroutes, zowel voor beginners, gezinnen met kinderen en meer ervaren wandelaars die er een heuvelachtig parcours terugvinden. De uitstekend aangelegde, bewegwijzerde en goed onderhouden wandelpaden zijn ruim en bieden zelfs plaats aan kinderwagens. Het park beschikt over een uitgestrekte vijver en vele grachten. Met heel wat grasvelden hebben de allerkleinsten meer dan genoeg speelgelegenheid. En aan de IJssel is het dan weer heerlijk genieten het sfeervolle terras van het gelijknamige restaurant.

Park in Engelse landschapsstijl

Het Engelse Werk werd door de stad ingericht in Engelse landschapsstijl en is vandaag de favoriete plek van vele wandelaars. Het stadspark telt vele vaak zeldzame bomen, beuken, eiken, populieren, linden en sierstruiken. Je wandelt er door de nog ongerepte natuur van het Spoolderbos en geniet er van de buitenplaats Schellerberg.
Hen Engelse Werk wordt door vele dijken doorkruist. Vanaf die dijk heb je een prachtig panorama over de uiterwaarden van de IJssel. Aan de overkant liggen de Veluwe en Hanzestad Hattem. Het Engelse Werk is in zijn geschiedenis meermaals uitgebreid, onder meer met het nabijgelegen Spoolderbos, vooral geschikt voor iedereen die rust zoekt.

Wandelroute Horreüs de Haaspad

In het Engelse Werk bevindt zich een gedeelte van wandelroute het Horreüs de Haaspad, genoemd naar de gelijknamige predikant die deel uitmaakte van de Nederlands Hervormde Gemeente Zwolle en van de SDAP. De route wordt kris kras doorkruist door vele slootjes met dammetjes die er het waterpeil onder controle moeten houden. De route loopt tot aan de Landwinkel en Theetuin De Huppe.

Landwinkel en Theetuin De Huppe

Het betreft een kleinschalig agrarisch leerwerkbedrijf met een zorgboerderij, kaasboerderij, een houtwerkplaats en een pluk- en groentetuin. In de nabijgelegen Landwinkel kun je terecht voor alle ambachtelijke streek- en boerderijproducten. Dat gaat van vele soorten zelfgemaakte boerenkazen tot ambachtelijke streekproducten, boerendelicatessen en origineel geschenken. De Huppe is een uitstekende uitvalsbasis voor een ontspannende wandel-of fietstocht. Je leert er mini boerengolf of klootschieten midden het groene landschap langs de IJssel. Na de geleverde inspanningen is het heerlijk nagenieten op het sfeervolle terras bij een kopje koffie, thee of vruchtensapje met ambachtelijk boerenijs uit de Landwinkel.